Χρονογράφημα

Καλώς Ήρθατε στο Χρονογράφημα!

Σε αυτό το blog, θα περπατήσουμε την ψυχή μας και το μυαλό μας, σε ανάλαφρα πεζά λογοτεχνήματα και θα πραγματευθούμε θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ηθικά, αλλά όχι πολιτικά.

Θα συμπορευθούμε με την σοβαρότητα, την ειρωνεία και την φαντασία, μέσα από απροσδόκητες ή και προσδοκώμενες εκρήξεις πνευματωδών, σαρκαστικών και αυτοσαρκαστικών σκέψεων. Θα γελάσουμε, θα ταξιδέψουμε, θα ερωτευθούμε, θα προβληματιστούμε, θα επεξεργαστούμε, θα συζητήσουμε, θα αναλύσουμε (πολιτικά είπα όχι, αλλά το Θα πάει σύννεφο) και φυσικά θα γευθούμε και την Τέχνη σε όλα της τα είδη.

Με Βαθύ Συναίσθημα Προς Εσάς

Αναστασία Τσομπανοπούλου

Λίγα λόγια για εμένα :

Είμαι η συγγραφέας ενός βιβλίου που διανέμεται από την Amazon στην Αγγλική γλώσσα με τίτλο “Inner Blaze”, υπό το συγγραφικό όνομα Nastazia Ken. Ο Ελληνικός τίτλος είναι ‘’Λευκή Φωτιά’’, για τον οποίο έχω απορρίψει δύο προτάσεις εκδοτικών οίκων, λόγω οικονομικής διαφωνίας, να μη μιλήσω δε, γι’ αυτούς που απέρριψαν εμένα..

Επίσης έχω γράψει 30+ ποιήματα, πολλά αποφθέγματα, δύο μικρές ιστορίες μεταφυσικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν και συνέχεια και δύο παραμύθια με ένα κεντρικό θέμα, στο οποίο θα βασίζονται όλα όσα γράψω.

Τέλος, μελετάω την Ιστορία της Τέχνης και έχω την διαχείριση 3 σελίδων στο Facebook : Inner Blaze, Fiery Feather και το Χρονογράφημα.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Χρονογράφημα ονομάζεται το ελαφρύ πεζό λογοτέχνημα, που δημοσιεύεται σε εφημερίδα ή περιοδικό. Συνήθως πραγματεύεται ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά και ηθικά, θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τη κοινή γνώμη.

Στο χρονογράφημα, ο γράφων αναπτύσσει το δικό του, προσωπικό ύφος που συνήθως συνδυάζει τη χάρη με την ευφυολογία ή ακόμα και την ειρωνεία. Σκοπός του χρονογραφήματος είναι κυρίως η τέρψη του αναγνώστη μέσα από ένα διδακτικό ή ηθοπλαστικό περιεχόμενο. Αφορμή για συγγραφή χρονογραφήματος μπορεί να δώσει οτιδήποτε: μια εντύπωση, ανάμνηση, ιστορία, κριτική, ασήμαντο καθημερινό γεγονός, κλπ.

Η λέξη είναι νεολογισμός, που κατασκευάστηκε από τους λόγιους του 19ου αιώνα, για να χαρακτηρίσει αυτό το νέο είδος πεζού λόγου.

Απαρχή του είδους θεωρούνται τα λιβελογραφικά φυλλάδια, που την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, κυκλοφορούσαν σχολιάζοντας αρνητικά το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ και τη Μαρία Αντουανέττα, καθώς και τους ευγενείς της Αυλής.

Advertisements