Προϊστορία: Μουσική – Χορός – Θέατρο

Πριν αφήσουμε την Προϊστορία και περάσουμε στην Ιστορία και αφού γνωρίσαμε την Αρχιτεκτονική, την Γλυπτική και την Ζωγραφική της εποχής εκείνης, θα κάνουμε και μία αναφορά για άλλες τρεις Τέχνες, με όσα στοιχεία διαθέτουμε. Οι Τέχνες αυτές, είναι η Μουσική, ο Χορός και το Θέατρο.

Μουσική:

Εικασίες για τη μουσική αυτής της εποχής βασίζονται σε ευρήματα που προέρχονται από διάφορους παλαιολιθικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως οστά με επιμήκεις τρύπες. Μουσικά όργανα, όπως αυλοί με επτά τρύπες και έγχορδα όργανα έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού. Η Ινδία έχει μία από τις παλαιότερες μουσικές παραδόσεις του κόσμου – αναφορές στην ινδική κλασσική μουσική μπορούν να βρεθούν σε αρχαίες ιερές γραφές της Ινδουιστικής παράδοσης. Οι αρχαιότερες συλλογές προϊστορικών μουσικών οργάνων έχουν βρεθεί στην Κίνα και χρονολογούνται μεταξύ των 7000 και 6600 Π.Χ.

Χορός:

Αρχαιολογικά στοιχεία για την Τέχνη του χορού, περιλαμβάνονται σε 9.000 χρόνων τοιχογραφίες στην Ινδία στις Βραχοσκεπές της Bhimbetka , και σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες τάφων που απεικονίζουν φιγούρες, το 3300 Π.Χ.
Πριν ακόμα από την εφεύρεση της γραπτής γλώσσας, ο χορός ήταν η πιο σημαντική μέθοδος που περνούσε ιστορίες από γενιά σε γενιά. Η χρήση του χορού λάμβανε χώρο σε εκστατικές καταστάσεις και σε θεραπευτικές τελετουργίες, όπως και σήμερα σε πολλούς πολιτισμούς.
Στην κινέζικη κεραμική από τη δεκαετία του Νεολιθικής περιόδου ομάδες ανθρώπων απεικονίζονται να χορεύουν σε μια γραμμή κρατώντας τα χέρια. Η πρώτη κινεζική λέξη για το «χορό» βρίσκεται γραμμένο στα οστά ζώων που χρησιμοποιούνταν στα μαντεία. Ο πρωτόγονος χορός στην αρχαία Κίνα συνδέθηκε με τη μαγεία και σαμανικές τελετές.

Τοιχογραφία Χορού, Αίγυπτος

Τοιχογραφία Χορού, Αίγυπτος

Βραχοσκεπές της Bhimbetka, Ινδία

Βραχοσκεπές της Bhimbetka, Ινδία

Κινέζικος Χορός σε Κεραμικό

Κινέζικος Χορός σε Κεραμικό

Ο Χορός στον Προϊστορικό Ελλαδικό Χώρο

Θέατρο:

Η Δωδώνη ως αρχαιολογική θέση σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες φέρεται να είναι ενεργή ήδη από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένη στη λατρεία της Γαίας ή άλλης θηλυκής γονιμικής θεότητας. Η λατρεία του Δία εισήχθη στη Δωδώνη αργότερα από τους Σελλούς, για να εξελιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κυρίαρχη λατρεία.

Δεν έχουμε όμως αναφορές για το τι και αν διαδραματιζόταν κάτι στον χώρο αυτόν.

Θέατρο Δωδώνης

Θέατρο Δωδώνης

Γαία

Γαία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s