Μία μίνι συνέντευξη με την Κοινωνικό Λειτουργό, Μαριάννα Παπαδοπούλου

koinonikiergasia1

 

Σας υποσχέθηκα πριν λίγο διάστημα, ότι θα αναρτήσω συνέντευξη από Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο και Ψυχίατρο και σήμερα το πραγματοποιώ αυτό, ξεκινώντας με την Κοινωνικό Λειτουργό Μαριάννα Παπαδοπούλου, όπου την κάλεσα να μας απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

Α) Ερώτηση: κα. Παπαδοπούλου, πότε αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση κατάθλιψης;
– Απάντηση: Είναι πολλά και ποικίλα τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά τα πιο βασικά που μπορούμε να συγκεντρώσουμε, σαν μια πρώτη αναγνώρισή της, σε βάθος χρόνου επαναλαμβανόμενης κατάστασης, (δηλαδή μιλάμε για καθημερινή κατάσταση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για πάρα πολύ καιρό και χωρίς να συντρέχει π.χ λόγος πένθους ή σωματικής ασθένειας που επηρεάζει το συναίσθημα κατάθλιψης) είναι τα εξής:
1. έντονη μείωση ή απώλεια του ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες που παλαιότερα λαμβάναμε μέρος.
2. σημαντική απώλεια βάρους ή αύξηση του βάρους. Εδώ βέβαια θα φροντίσουμε να ελέγξουμε και τον Θυρεοειδή μας, γιατί εκτός της σωματικής νόσου, επηρεάζει και σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
3. αϋπνία ή υπερυπνία, σε υπερβολικό βαθμό.
4. διαταραχές της διάθεσης ή συναισθηματικές διαταραχές που βιώνεται εσωτερικά και που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει το άτομο αυτό. Είναι βέβαια κάτι που το παρατηρούν οι άλλοι απέναντί μας και καλό θα είναι να μας το επισημάνουν.
5. κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας.
6. αισθήματα – ιδέες αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής. Όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί και ένα τίποτα για τους γύρω μας και για τον ίδιο μας τον εαυτό.
7. μειωμένη ικανότητα του ατόμου να σκεφτεί (βραδύτητα στη σκέψη) ή να συγκεντρωθεί (δυσκολία συγκέντρωσης) ή να πάρει αποφάσεις (αναποφασιστικότητα).
8. επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή υποτροπιάζον αυτοκτονικός ιδεασμός χωρίς σχέδιο ή απόπειρα αυτοκτονίας ή συγκεκριμένο σχέδιο αυτοκτονίας.

Β) Ερώτηση: Οπότε, αν τα συμπτώματα κατάθλιψης οφείλονται καθαρά και μόνο από σωματικές ασθένειες, αντιμετωπίζονται και διαφορετικά;
– Απάντηση: Ναι φυσικά, γιατί αν τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε έναν υποθυρεοειδισμό, ή σε χάπια υπέρτασης π.χ, απλά το αντιμετωπίζεις με τον γιατρό σου ανάλογα και ρυθμίζεις την δυσλειτουργία που προκαλούν.

Γ) Ερώτηση: Ποια τεχνική ακολουθείτε εσείς ως Κοινωνικός Λειτουργός απέναντι σε κάποιον που θα ζητήσει την βοήθεια σας;
– Απάντηση: Η τεχνική είναι μία υποστηρικτική – συμβουλευτική συνεδρία σε πρώτο επίπεδο, λαμβάνοντας πλήρες κοινωνικό ιστορικό και καταγράφοντας με ερωτήσεις, σε μορφή συζήτησης όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τον ωφελούμενο, ώστε να μπορούμε σε συνεργασία πάντα με τον ψυχολόγο, να βοηθήσουμε να αποφασίσει εκείνος, πως θα βγει από αυτό το αδιέξοδο και να μη φοβηθεί.

Οι Αποφασίζω κι εγώ σας Ευχαριστούμε πολύ κα. Μαριάννα Παπαδοπούλου..!!

~Αναστασία Τσομπανοπούλου~

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s